شاید شنیده باشید که خیلیها در مورد پارادایم صحبت میکنند و دوست داشته باشید بدانید پارادایم چیست . ما در تمام طول زندگی خود با پارادایم سروکار داریم.
پارادایم چیست ؟
حال برویم سراغ این سوال که پارادایم چیست ؟
یک برنامهی کامپیوتری را در نظر بگیرید که روی یک کامپیوتر نصب میشود. این برنامه به همان شکلی که برنامهریزی شده است به کار خود ادامه میدهد. اگر بخواهید آن را تغییر دهید میتوانید این کار را بکنید. ولی تا قبل از اینکه آن را تغییر دهید، همیشه نتایج یکسان میدهد و به یک شکل واحد عمل میکند.
پارادایم چیست ؟ پارادایم ، که میتوان آن را به الگوی ذهنی ترجمه کرد، یک برنامه در ذهن نیمه هوشیار شماست که رفتار شما را تا حدود زیادی کنترل میکند. پارادایم تقریباً تمام رفتارهای عادتی شما را کنترل میکند، یعنی رفتارهایی که شما آنها را از روی عادت انجام میدهید.
فهمیدن اینکه پارادایم چیست چه تاثیری دارد؟
وقتی شما بفهمید که پارادایم چیست و مفهوم آن را بهطور کامل درک کنید میفهمید که چرا بسیاری از افراد باهوش کارهای احمقانه انجام میدهند. چرا افرادی که بسیار باهوش و بااستعداد هستند بیپول باقی میمانند؟ چرا افراد با تحصیلات رسمی عالی، مشاغل احمقانه دارند؟
ما تقریباً از هوش یک بت ساختهایم. مدارک تحصیلی هم به همین شکل هستند.
پارادایم چیست و به چه شکل عمل میکند؟
هوش در ذهن نیمه هوشیار چیزی نیست که رفتار ما را کنترل میکند. ما درون یک بدن فیزیکی زندگی میکنیم. و این بدن یک عمل انجام میدهد. و این عمل برای ما تولید نتایج میکند.
درحقیقت، این عمل یک عکسالعمل تولید میکند و این عکسالعملها هستند که شرایط و یا محیط زندگی ما را تغییر میدهند.
حال سوال این است که چهچیزی باعث میشود که بدن ما یک عمل انجام دهد؟ پاسخ: برنامهای که در ذهن ماست، یا همان پارادایم .
برای تغییر نتایج، باید پارادایم را تغییر داد ( پارادایم شیفت )
من میتوانم بهطور آگاهانه انتخاب کنم که با دست راست خود یک متن را بنویسم. اگر با دست چپ این کار را انجام دهم، این متن بدخط خواهد شد. چرا؟ چون من برنامهریزی شدهام که با دست راست خود بنویسم. و نوشتن با دست چپ، نتایج خوبی برای من در پی نخواهد داشت.
اگر نتایج فعلی خود را دوست نداری، این مسئله را درک کن که این نتایج بهوسیلهی عملهایی که داری انجام میدهی ایجاد میشوند. آن عملی که باعث این نتیجه شده را پیدا کن. حال به این سوال فکر کن که چهچیزی دارد آن عمل را ایجاد میکند؟
ما در اغلب موارد میدانیم که چهطور عملکرد خود را بهبود دهیم و بهتر عمل کنیم. ولی مشکل این است که ما آن کاری که اتفاقاً طریقهی انجاماش را هم بلد هستیم را انجام نمیدهیم.
دلیل این مسئله این است که ذهن هوشیار با اطلاعاتی برنامهریزی شده و میداند چهطور یک کار را انجام دهد. ولی ذهن نیمه هوشیار به آن اطلاعات دسترسی ندارد. ذهن نیمه هوشیار توسط پارادایم ، برای انجام یک کاری که احتمالاً متضاد آن است برنامهریزی شده است. پس اهمیت اینکه پارادایم چیست اینجا مشخص میشود.
تازمانیکه برنامهی ذهن نیمه هوشیار را تغییر ندهی ( پارادایم شیفت ) هیچچیز تغییر نخواهد کرد.
پارادایم چهطور وارد ذهن انسان میشود؟
بعد از اینکه دریافتیم پارادایم چیست و پارادایم شیفت (تغییر پارادایم) چه اهمیتی دارد، میرسیم به این سوال که پارادایم ها اصلاً چهطور وارد ذهن انسان میشوند؟
وقتی انسان وارد این دنیا میشود، هوش و خرد و ذهن هوشیار او هنوز توسعه و رشد نیافتهاند. ولی ذهن نیمه هوشیارش کاملاً باز است. و انسان تبدیل به یک محصول از محیط اطراف خود میشود.
بههمین خاطر است که شما اکنون به همین زبان فعلی صحبت میکنید. بهخاطر همین است که بیشتر این غذاهایی که دارید میخورید و میگویید آنها را دوست دارید را میخورید. شما برنامهریزی شدهاید که این غذاها را دوست داشته باشید و بخورید.
این روند برای چند سال ادامه دارد. و سپس هوش و خرد انسان شکل میگیرد. بعد از شکلگیری هوش و خرد، ما توانایی فکر کردن و کنترل رفتار خود را داریم. ولی متاسفانه بیشتر مردم این کار را نمیکنند.
ما فکر میکنیم، ولی هیچوقت آن فکر را جزئی از شخصیت خود نمیکنیم. و اگر خوب دقت کنیم، رفتار ما بهوسیلهی پارادایم های موجود در ذهن نیمه هوشیارمان کنترل میشوند.
اگر بهخوبی درک کنید که پارادایم چیست و بتوانید پارادایم شیفت انجام دهید، میتوانید کنترل زندگیتان را به دست بگیرید. بهعبارتدیگر، اگر میخواهید نتایجتان را عوض کنید، پیشنیاز مطلقاش این است که پارادایم خود را عوض کنید ( پارادایم شیفت ).
در انتها، مطالب درمورد سوال « پارادایم چیست ؟» را جمعبندی میکنیم.
انسان میداند که چهطور در زندگی و کار خود بهتر عمل کند و نتایج خوب بگیرد. تمام اطلاعات لازم در درون ذهن هوشیارش موجود است. ولی مشکل اینجاست که ذهن هوشیار انسان، رفتار او را کنترل نمیکند. و این رفتارهای انسان هستند که نتایج او را تولید میکنند. چهچیزی رفتار انسان را کنترل میکند؟ چیزی به اسم پارادایم . پاردایم چیست ؟ ذهن نیمههوشیار انسان یک برنامه دارد که پارادایم نامیده میشود. و این پاردایم ها بهطور دائم نتایج انسان را تولید میکنند. و انسان تا وقتی که آن پارادایم را عوض نکند (پارادایم شیفت ) زندگیاش عوض نخواهد شد.
برای گوش دادن به صحبتهای آقای باب پراکتور دربارهی پارادایم میتوانید کلیپ زیر را تماشا کنید. این کلیپ همراه با زیرنویس فارسی است.